Proces powstawania kaca już dawno został zbadany przez naukowców, w celu odnalezienia jego przyczyn. Nudności i bóle głowy przypisywane są aldehydowi octowemu powstającemu z etanolu (który jest podstawowym składnikiem każdego alkoholu). W dalszej kolejności aldehyd octowy jest przekształcany przez nasz organizm w kwas octowy i w końcu w dwutlenek węgla.
Kolejna przyczyna to metanol, który rozkłada się znacznie wolniej niż etanol. Podczas rozkładania metanolu powstaje kwas mrówkowy. Na pewien czas można to powstrzymać klinem. Aby się ustrzec przed skutkami wypicia metanolu najlepiej jest pić alkohol, który ma go jak najmniej (spirytus, wódkę lub gin). Gorzej będziemy się czuć po białym winie, whisky, markowym czerwonym winie czy rumie. Najwięcej metanolu mają burbon, koniak i czerwone wino stołowe.
Podczas rozkładu alkoholu powstają wolne rodniki tlenowe. Glutanion, unieszkodliwiający je związek, dodatkowych ilości wolnych rodników nie jest w stanie szybko neutralizować czego następstwem jest dodatkowe kilkadziesiąt różnych dolegliwości.
Fajnie to wszystko zostało tu opisane.
OdpowiedzUsuńnadmierne picie alkoholu często zamiast niegroźnym kacem, kończy się poważnym zatruciem alkoholowym, które wymaga interwencji medycznej.
OdpowiedzUsuńAlkohol to trucizna, która w nadmiernych ilościach prowadzi do licznych schorzeń oraz uzależnienia, z którego trudno wyjść.
OdpowiedzUsuńhttps://alkotherapy.pl